Kolagēna loma mūsu ķermenī ir ļoti svarīga. Tas mājo mūsu un dzīvnieku šūnās, iekšējos orgānos, kaulos, ādā, skrimšļos. Lai arī kolagēns mūsu ķermenī ir atrodams dabiski, ar vien biežāk parādās dažāda veida informācija par to, ka nepieciešams to uzņemt papildus, lai veicinātu savu veselību, uzlabotu ādas elastību, veicinātu smadzeņu darbību un visādi citādi ne tikai aizkavētu novecošanās pazīmes, bet arī palīdzētu savam ķermenim. Kolagēns ir nopērkams kā uztura bagātinātājs, tas pavisam noteikti neaizstāj ikdienas, pilnvērtīgās maltītes, kas, starp citu, arī ir lielisks kolagēna uzņemšanas veids.
CIK LIELU PROCENTU MŪSU ĶERMENĪ SASTĀDA KOLAGĒNS?
Veina no svarīgākajām uzturvielām mūsu ķermenī ir proteīni. AKolagēns ir viens no proteīnu veidiem, kas ne tikai tik ražots mūsu ķermenī, bet arī to uzņemam ar pārtiku un uztura bagātinātājiem, turklāt, tas rūpējas par vispārēju ķermeņa funkcionalitāti dienu no dienas. Ķermenī atrodami daudz un dažādi proteīni, no kuriem 35% sastāda tieši kolagēns.Kolagēns ir saistviela, kas palīdz nodrošināt saišu, muskuļu, saistaudu, cīpslu elastību un nodrošina to stingrību. Organismā kopumā ir 28 dažādi kolagēnu tipi, kas atrodas atsevišķās ķermeņa daļās un atbild par šūnu pareizu attīstību un funkcionēšanu. Pirmā tipa kolagēns ir atrodams pat radzenē un dažādos iekšējos orgānos. Otrā tipa kolagēns ir atrodas skrimšļos un acs stiklveida ķermenī, savukārt 3. tipa kolagēns ir atrodams ādā asinsvadu sieniņās, un tā šo sarakstu varētu turpināt ilgi. Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tieši šī iemesla dēļ, kalogēns kā uztura bagātinātājs, ir ieteicams visiem, kuri sasnieguši vismaz 25-30 gadu vecumu.
UZTURA BAGĀTINĀTĀJI UN SABALANSĒTS UZTURS KOLAGĒNA UZŅEMŠANAI.
Kolagēns tiek ražots ne tikai cilvēka, bet arī dzīvnieku ķermeņos un dažos augos. Kolagēnu, kas tiek izmantots uztura bagātinātāju sastāvā, iegūst no dzīvniekiem un dārzeņiem. Ādas, kauli, skrimšļi un dažādi subprodukti ir tikai maza daļiņa no visa klāsta, kur kolagēns ir atrodams lielā daudzumā, turklāt, papildus ir jāuzņem arī C vitamīns un dažādas Omega vērtīgās taukskābes. Papildus kolagēnu ir iespējams uzņemt arī ar pārtiku, piemēram, buljoniem, aukstajām gaļām un pat kakao, sīpoliem un selerijām.
Atgādinām, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu maltīti.